Бътерфлай

F004_C013_0325MB butar1

 

Бътерфлаят (делфинът) е стил, който се плува на гърди като двете ръце се движат едновременно. Движението на краката при бътерфлай се развива отделно и е известно като „делфиново движение”. Докато другите стилове като бруст, кроул или гръб могат да се плуват по-лесно дори и от начинаещи плувци, бътерфлаят изисква прилагането на много добра техника. Много плувци го намират за най-труден стил. Делфинът е най-новият плувен стил при състезанията от около 1934 година.

1.Скорост

Бътерфлаят е вторият най-бърз стил след кроула, и е най-бързият стил контролиран от Международната федерация по плуване (ФИНА). Скоростта на най-добрите плувци е около 1,98 м/с (метра в секунда), близо до скоростта на плувците при кроула (2,17 м/с), по-бърз от гърба (1,84 м/с) и от бруста (1,67 м/с). Пиковата скорост при делфина е дори по-голяма от тази при кроула, което се дължи на синхронното дърпане / бутане на двете ръце, и все пак скоростта намалява значително при фазата на връщане в първоначално положение (пренасяне), поради което като цяло е малко по-бавен от кроула.

 

2.История

Бътерфлаят е стил, който произтича от бруста. Дейвид Армбръстър, треньор по плуване към Университета на Айова, изследвал бруста, и особено разглеждайки проблема на съпротивлението породен от подводното пренасяне. През 1934 година, както се твърди, Армбръстър въвежда метод за изнасяна на ръцете напред над водата при бруста. Той нарича този „нов” стил „бътерфлай”. И макар, че бътерфлая е бил труден, той спомага за огромно подобрение в скоростта. Една година по-късно, през 1935, Джак Сийдж, плувец също от Университета на Айова, разработва техника на ритане, която включва плуване на една страна и ритане с краката в унисон, подобно на опашка на риба, а по-късно изменя техниката така, че да се плува с лицето надолу. Той нарича този стил Удар делфинова опашка. Армбръстър и Сийдж бързо разбират, че като се комбинират тези техники се създава много бърз плувен стил, който се състои от ръце бътерфлай и два делфинови удара за един цикъл.

3.Техника

Техниката бътерфлай с делфинов удар се състои от синхронно движение на ръцете със синхронно ритане с краката. Добрата техника е решаваща, за да се плува стила ефективно. Вълнообразното движение на тялото също е много важно, тъй като това е ключът към лесно синхронно пренасяне на ръцете и дишане над водата.

В първоначално положение, плувецът лежи на гърди, ръцете са изпънати напред, а краката са изпънати назад.

4. Дишане

Има само малък прозорец за дишане при бътерфлай. Ако този прозорец се пропусне плуването става много трудно. Оптимално, делфинистът синхронизира вдишванията с вълнообразните движения на тялото, за да опрости дихателния процес; да се прави това добре се изисква определено внимание към техниката на бътерфлая. Дихателния процес започва по време на „натискащата” част от загребването. Когато дланите и предмишниците се движат под гръдния кош, тялото естествено се издига към повърхността на водата. С минимално усилие, плувецът може да повдигне главата за да се покаже на повърхността. Плувецът вдишва през устата. Опитните плувци продължават да гледат към дъното на басейна докато вдишват за да държат тялото балансирано и в права линия.

5.Обръщане и финал

По време на обръщанията и на финала, двете ръце трябва едновременно да докоснат стената докато плувеца продължи да плува с лице надолу. Плувеца докосва стената с двете си ръце, а лактите леко се свиват. Свитите лакти позволяват на плувеца да се отблъсне от стената и да се обърне настрани. Едната ръка напуска стената за да се премести отпред под водата. В същото време крака се прибират близо и се насочват под тялото към стената. Втората ръка напуска стената, за да се премести над водата отпред. Това често се нарича „под/над обръщане” или „отворено обръщане”. Краката докосват стената, а ръцете са отпред. Плувецът потъва под вода и лежи на гърди, или близо до това положение. След това плувецът се отблъсква от стената, като запазва обтекаема форма с ръце изпънати напред.

Вашият коментар