#1 2009-11-14 18:19:07

mimitooo
Member
From: .::: Варна :::.
Registered: 2008-11-18
Posts: 7,606
Website

Re: Плуването - спорт с дългогодишна история и традиции

pluvane.jpg

През далечната 1896г в Атина на първите Олимпииски игри плуването е един от спортовете, които са учасвали . Няколко години след това през 1908 г в Лондон е основана (FINA)-международна федерация по плуване.Има четири основни дисциплини определени от (FINA) за участие на летните олимпииски игри.      плуване бягане здравословни спортове здравословен живот

Свободен стил-50 м, 100 м, 200 м, 400 м, 800 м и 1500 м. Повечето спортисти предпочитат да плуват кроул. Свободен стил означава че всеки сам избира какъв стил да плува - разрешени са всички.
Най-популярният стил сред професионалните плувци е кроул. Той е най-скоростен и изтощителен.

Бътерфлай- този стил е най-изморителен,защото изисква лявата и дясната страна на тялото да правят едни и същи движения едновременно. Дистанциите на които се плува са 50 м, 100 м, 200 м.
Бруст- (от немски Brustschwimmen, Брустшвимен). Този стил е най-популярен между любителите.Това е така, по простата причина, че главата се държи постоянно над водата. Също така, плуващият този стил усеща стабилност. Това е най-бавният стил плуване и когато трябва да се плува за време, не е предпочитан от професионалистите.
Освен тези има и други дисциплини:
-Гръб
-Щафетно плуване
-Съчетано плуване
-Смесена щафета и др.

Плуването е здравословен начин за поддържане и за увеличаване на виталния капацитет на спортуващия. Това е спортът, който натоварва най-много мускулни групи едновременно.
Човешкото тяло е с по-малка плътност от тази на водата и не е трудно да се задържи над нея с минимални усилия.За да плува правилно човек трябва да използва и четирите си крайника синхронизирано. Хора, чиито организъм има ниско мастно съдържание и висок център на тежестта, са по-затруднени със задържането над водата .
Съществува една максима, че винаги се давят смелите плувци. Най-голям брой от удавените е заради паника и липса на хладнокръвие и концентрация.


[img]http://prikachi.com/images/381/3030381s.jpg[/img]

Offline

#2 2010-09-08 21:35:47

svilss
Member
Registered: 2010-09-08
Posts: 2

Re: Плуването - спорт с дългогодишна история и традиции

Аз тренирах 4 години плуване и водна топка и съм много доволен.Наистина един прекрасен спорт. wink  wink  wink

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook